
HÄNDELSER


Denna övning lämpar sig bra för ämnesöverskridande samarbete med något språk. Det som eleverna ska göra är att skriva en novell om när de åkte tillbaka i tiden. Det ska framgå tydligt var de hamnar och när. Uppgiften går ut på att beskriva vad som händer, vad deras novell-jag ser/upplever/känner. För att denna uppgift ska vara möjlig krävs ganska djupa kunskaper om en annan tid. Uppgiften passar förmodligen bäst i någon av de senare kurserna i historia.
Syftet med denna övning är förståelse och inlevelseförmåga i en annan tid och kontext. Det är även en övning i författande med huvudfokus bör inte ligga på huruvida det är en "bra" berättelse eller inte. Givetvis finns vissa språkliga krav men inte mer än alla skriftliga historieuppgifter.
2. Tidsresor

Hur ska eleverna arbeta med läroboken i historia? Ett förslag är att de ska sammanfatta ett avsnitt i läroboken, till exempel franska revolutionen, de puniska krigen eller den mellersta tidsåldern i Egyptens historia. Avsnittet de sammanfattar bör vara några sidor långt och de ska inte använda andra källor. Om de har frågor om något ska de skriva ner dem för att besvara dem vid ett senare tillfälle. Sammanfattningen bör vara väldigt kort och komprimerad. Förslag är att du samarbetar med svenskläraren för denna övning.
Syftet med denna övning är att de ska sålla fram det viktiga i en informationstext samt upptäcka att det alltid utelämnas vissa aspekter. Dessutom lär de få relativt djup information om det avsnitt de sammanfattar. Jag förslår att den placeras i början av ett område, på så vis är alla förberedda och har mer eller mindre samma förkunskaper i ämnet. Det kan även fungera väl som avslutning för ett område, då kanske de kan ställa fler frågor till texten.
5. Läroboksarbete
Eleverna ska diskutera 1700-talets samhällsfrågor i form av en salong. Eleverna ska få fasta roller som de ska läsa på om samt agera efter. Det ska även vara en förutbestämd plats där detta ska äga rum (det är till exempel stor skillnad på en salong i Frankrike och en i Sverige). Förslagsvis gör de detta i större grupper och framför sedan rollspelet framför resten av klassen. Innan uppspelet äger rum ska eleverna ha lämnat in en kort text (kan vara punktlista) där det framgår vilken information de har hittat och vilka källor de använt.
Syftet med denna övning är att göra historien levande samt att söka, värdera och konkretisera information.
