top of page

GRAMMATIK

1. SKILJETECKEN

Börja med att gå igenom satsradning och varför en (oftast) bör undvika det. Berätta hur en gör med skiljetecken och vad de har för uppgifter i en text. Sedan slumpas eleverna in i mindre grupper – MAX 3 elever/grupp. Sedan får de ut en sida ur sista kapitlet av James Joyce bok Odysseus. Deras uppgift är att försöka placera in skiljetecken så att texten blir lättare att förstå. Är Odysseus för svår kan detta enkelt göras med en egengjord text som saknar skiljetecken.  (Även Virginia Woolfs Mot fyren kan vara något lättare eftersom skiljetecken existerar. Bruket av komman är dock högre än brukligt vilket gör att texten kan användas.)

 

Efter genomförd uppgift går en igenom två eller tre meningar i helklass och diskuterar varför olika grupper (förmodligen) gjort olika. Texten lämnas sedan in i sin helhet till läraren. Övningen fungerar även bra för att introducera skrivsättet "stream of consciousness", ett minst sagt viktigt avsnitt i vår litteraturhistoria. 

2. Sambandsmarkörer

Eleverna delas in i grupper om tre, varje grupp får en oerhört ostrukturerad text. Det finns inga tydliga samband mellan meningarna och de är inte riktigt i rätt ordning. De ska i gruppen organisera texten samt sätta ut sambandsmarkörer (och; men; skiljetecken osv.). Texten är relativt kort och övningen i grupp bör inte ta mer än 15-20 minuter. När de är klara samlas tankar och förslag i en helklassdiskussion, förslagsvis med texten i sin ursprungliga form på tavlan. Tillsammans går ni sedan igenom vilka förändringar som gjorts och varför. Alla kommer inte att ha gjort likadant, detta är helt i sin ordning. Alla val ska motiveras. 

​

Syftet med övningen är att medvetandegöra bindeordens betydelse i en text, samt vikten av en väl strukturerad text. Förhoppningen är att de ska kunna applicera detta på de egna texterna i ett senare skede.

3. Rätta andra

Eleverna letar upp/får 5 kommentarer/meningar från sociala medier och låt dem rätta grammatiken. De ska även lista de vanligaste felen folk gör och sedan omformulera kommentaren/meningen så att den följer de svenska reglerna för skriven text.

    bottom of page