top of page

MUNTLIGT

1. improvisation 

Eleverna delas in i grupper om ca 4. Varje elev får sedan ett ord tilldelat till sig. Ordet i fråga ska inte existera i det svenska språket. Elevernas uppgift är nu att förklara vad ordet betyder för de andra i gruppen. Lämplig tid kan vara ca 10 minuter. Efteråt diskuteras det i helklass för att de tillsammans ska komma på vad det är för nytta med uppgiften. 

​

Det jag vill nå med denna övning är att synliggöra språket som godtyckligt och levande. Hur skapas ord? Hur kan de laddas med vissa innebörder? Hur kan det bli fel? Men framförallt: vad använder eleven för topiker för att göra obegripliga ord begripliga?

3 vanliga topiker är onomatepoesi, historia och generalisering/specialisering. Ett exempel: Abraxera = att ta av axet från det numera utdöda sädesslaget Ab, släkt med havren. 

Detta är en förberedelseuppgift för det större, individuella, talet.

2. Gömma ord

Eleverna delas in i grupp om ca 4. Varje elev får ett ämne de ska berätta en historia om (ämnet kan alla i gruppen känna till). De får även varsitt ord (detta ska hållas hemligt för gruppen). Uppgiften går nu ut på att eleverna i tur och ordning ska berätta en historia om det tilldelade ämnet och samtidigt väva in det hemliga ordet någonstans i berättelsen. När eleven berättat klart ska de andra gissa vilket ord som eleven fått. Övningen diskuteras sedan i helklass: varför gjorde vi det här?

​

Detta är en bra övning för att öva sig på att lyssna aktivt på andra. Det medvetandegör också hur man stryker under eller gömmer ord då vi talar. Detta är en förberedelseuppgift för ett längre, individuellt, tal.

3. Debatt

Eleverna delas in i par eller grupper som är jämnt delbara på två (så långt detta är möjligt). Varje grupp får ett debattämne som de ska läsa in sig på och förbereda argument - både för och emot. När de fått lagom tid för förberedelse delas respektive grupp in i de två klassiska polerna för/emot. De får nu ytterligare fem minuter att putsa på sina argument. Debatten kan börja. De andra eleverna iakttar den grupp som debatterar. Alla debatter ska sedan diskuteras i helklass.

​

Denna övning övar eleverna i att se saker ur olika perspektiv; att debattera för sin sak; förbereda argument; vara anpassningsbar i sitt muntliga framförande. 

4. Elevledd lektion/skapa eget innehåll

Varje elev identifierar vars ett språkproblem eller dylik språklig iakttagelse (de måste säga till dig vad de väljer så att du kan hålla koll på att ingen gör dubbelt). Ett tips är att lyssna på Språket i P1 eller kolla i en bok som heter Språkriktighetsboken. Du som lärare kan även göra en förslagslista för de som inte kommer på eget. De ska sedan skapa OCH genomföra en minilektion om sagda problem/iakttagelse inför klassen. Minilektionen bör inte överskrida femton minuter. Efter varje minilektion ska resten av klassen skriva ner saker de tyckte var intressant och/eller bra. Dessa kommentarer ska senare vidare till den som genomförde minilektionen, via dig eller direkt till eleven beroende på klassklimat.

​

Denna övning har som syfte att låta eleverna öva på att hålla föredrag framför klassen samt att de får lära sig hur en gör urval eller skapar relevanta övningar. Det är även ett sätt att lära ut språkliga aspekter som annars kanske inte fått plats i undervisningen.

5. "oförberett" tal

Eleverna får tio minuter på sig att förbereda ett tal som är max två minuter långt. Talet kan vara om vad som helst: en person; ett djur; ett ting; något abstrakt. De bör skriva för hand, gärna på post-it. (Post-it är för övrigt världens bästa stödordslappar.) Ett hyllningstal är nog lämpligast i sammanhanget - bland annat för att det kan avdramatisera situationen om eleverna får lov att prata i två minuter varför krokar är bra att ha. 

En fördjupad variant är att låta eleverna fokusera på EN av etos, logos, patos när de håller sina tal. Senare kan det diskuteras hur det sett ut om eleven valde något annat, alternativt vad som gjorde talet till ett, till exempel, etosfokuserat tal.

​

Syftet med denna övning är att öva sig på att hålla hyllningstal. Det är även bra då det öppnar upp för positiv elevrespons. Här är det dock inte plats för något stor kommentar, mest något i stil med "din disposition var bra". Beroende på klass och lektionslängd bör denna övning gå att genomföra under en lektion. alternativt att de sitter i mindre grupper.

​

6. undvik ordet

Varje elev får en lapp där det står något i stil med: "Berätta om när du var ute och red med kungen. Undvik ordet: jag." Eleven får nu berätta sin berättelse för klassen (alternativt en större grupp). Berättelsen behöver inte vara särskilt lång. Efteråt ska eleven säga vilket ämne det var och vilket ord som skulle undvikas. Efter rimlig mängd diskussion och feedback går turen vidare till nästa elev.

 

Övningen ska hållas så prestationslös som möjligt. Syftet är tudelat: övning i att prata framför en publik (förberedelse för att hålla tal), samt hur en gör för att göra sig förstådd utan att använda vissa ord som är självklara i sammanhanget. 

7. Med andra ord

Dela in klassen i större grupper. Varje elev får varsitt ord som de sedan ska förklara för gruppen - med hjälp av andra ord. Om du har spelat spelet Med andra ord vet du precis vad jag talar om. Har du inte spelat det ska jag förklara reglerna: när en förklarar sitt ord får ordet inte översättas till engelska eller annat språk. De får inte heller säga minsta del av ordet som ska förklaras. Är det till exempel "sjöborre" som ska förklaras får varken "sjö" eller "borre" sägas. Inte heller får en bokstavera, dock kan en säga "det börjar på bokstaven efter r"(även om det tar bort det en del av det roliga). 

​

Detta är en improvisationsövning och ett roligt tidsfördriv. Har själv inte kommit på ett konkret syfte mer än att avdramatisera talsituation, improvisera och för att det är roligt. 

8. Att berätta utifrån föremål

Varje elev ska en och en ställa sig framför klassen och berätta om en sak de får av läraren. Förberedelsetiden de har är max 30 sekunder. De ska alltså kallas upp, få saken, samla sig och sen börja prata. De ska prata i en minut (om de överskrider 2 minuter bör läraren stoppa eleven). Ta tiden. Eleven markerar när hen börjar och slutar för att tiden ska bli så exakt som möjligt. Den som är närmst en minut kan få ett litet pris eller dylikt. Inspiration till övningen är från Marcel Prousts Madeleinekaka och de minnen denna väcker hos romanjaget i "På spaning efter den tid som flytt". 

​

Syftet med övningen är att improvisera i tal och att öva sig på att stå framför klassen och prata. Att de har så lite tid på sig är tänkt att avdramatisera övningen då alla har lika lite tid på sig och således samma förutsättningar. Det är bra om du som lärare visar hur de ska göra genom att genomföra övningen. En av eleverna får då ge dig en sak du ska prata om, samt klocka dig.

    bottom of page