top of page

LÄSFÖRSTÅELSE

1. Baksidetext

En sammanfattning med ett syfte: att locka fler till att läsa vad de läst. Denna övning bygger på att eleverna läst en bo, novell eller dylikt skönlitterärt. De ska nämligen sammanfatta vad de läst i en säljande baksidetext. Texten ska inte vara längre än ett par hundra ord - dock bör de få gott om tid på sig då det krävs en del bearbetning.

Syftet med denna övning är att låta eleverna bearbeta vad de läst. Vad har de förstått; vad är viktigt; vad är för mycket information? En urvals- samt bearbetningsprocess. För att kunna skriva en välriktad och säljande baksidetext krävs det att en förstått vad en har läst.

2. Fanfiction

Denna övning passar sig väl efter att de läst en bok eller novell. Eleverna ska skriva en kort novell där de utgår från vad de läst. De kan antingen bygga vidare på en karaktär, story eller den värld som fanns i det de läst. Texten behöver inte vara lång men den kräver att de har förstått vad de läst för att skapa trovärdig fanfiction. För de elever som vill kan denna text även publiceras i diverse fanfictiontrådar som finns på internet. 

Övningen är ett roligare och mer kreativt sätt att visa att en har förstått vad en läst än bokrecensioner eller dylikt (även om de också har sin plats i undervisningen). Det är även ett sätt att bearbeta text och innehåll och göra det till sitt eget och införliva det i sitt tankesätt. Många böcker har djupa karaktärer och storylines som kan vara väldigt givande i en lärosituation. Att arbeta med dem på detta sätt kan fördjupa det ytterligare. 

3. Läsa bilder

Att läsa bilder - vad menar jag med det? Just som det låter! Eleverna ska nu få läsa bilder, Shaun Tans roman Ankomsten är perfekt till denna övning! Romanen har inte ett enda ord utan består endast av bilder, men likväl berättar de en historia som går att läsas, tolkas och analyseras. Eleverna får läsa romanen, det lär inte ta mer än 20 minuter, för att sedan diskutera den i mindre grupper för att sedan ta upp i helklass. Förslag på diskussionsfrågor:

1. Vad förmedlas med bilderna?

2. Hur förmedlas känslor?

3. Hur förmedlas händelseförlopp?

4. Vilka känslor väcker den hos dig?

5. Vad tror du hade hänt om romanen skrevs med ord istället för bilder?

och så vidare. De bästa diskussionsfrågorna är de som du utformar till din klass!

Syftet med denna övning är att analysera och läsa annat än skriven text. Hur förmedlas historier och känslor via bilder? Det är en annan sorts litteratur, som vissa inte anser vara litteratur. Förutom den läsande och tolkande biten kan de diskutera huruvida en grafisk roman likt denna kan klassas som litteratur. Hela övningen bör inte ta mer än en lektion. 

bild på boken

4. Banta texten

Eleverna får varsin text på ca 2 A4-sidor. Denna text ska halveras och bli 1 A4-sida. Det mest centrala ska fortfarande stå med och vara lika informativ/innehållsrik (beroende på text). Det ska INTE vara utformat som ett referat utan eleven ska skriva med egna ord. Inga hänvisningar ska göras. Texten kan vara vad som helst men det kan finnas en viss poäng med att det är en faktabokstext eller en egen text.

Övningens syfte är att medvetandegöra eleven vad som är viktigt i en text och vad som kan strykas. Det är även en övning i hur en skriver med kompakt språk. För att göra detta väl krävs att en har förstått texten. Denna övning finns även under rubriken SKRIFTLIGT.

5. Dikter

Detta är inte så mycket en övning, mer en uppmaning. Läs, diskutera och skriv dikter. Det finns en del dikter på den här sidan (tryck här), det finns även en hel del övningsförslag i en bok jag rekommenderat: Till dig en blå tussilago.

Kom ihåg att all tolkning är subjektiv. Det finns inga rätt eller fel, oavsett vad författaren velat förmedla med sin text. 

6. Tematisk Bokdiskussion 

Eleverna delas in i grupper om ca 3-4. Uppgiften går ut på att diskutera ett tema med en bok som ingång. Om de till exempel läst "Kejsaren av Portugallien" av Selma Lagerlöf kan de diskutera galenskap, kärlek, ensamhet osv. De ska ta avstamp i verket och diskutera hur det gestaltas men också diskutera vad för andra sätt temat/ämnet kan gestaltas. Har de sett det i någon film? Läst i någon annan bok? Eller helt enkelt ett eget förslag? De gör detta utifrån en mall som du har skapat och är relevant för just det verk som ni har läst.

7. Slumpad stafetthögläsning

Att läsa högt är inget som en bör sluta med bara för att ungdomarna blir "för gamla". Högläsning i grupp är dessutom ett bra sätt att starta läsningen på, samt säkerställa att alla är på samma ställe i texten. När alla är på samma ställe är det lättare för eleverna att föra väl grundade litterära diskussioner utifrån frågor som till exempel "vad händer sen?" eller "varför agerande den karaktären så?". 

Denna övning genomförs i helklass och kräver att du som lärare har en burk eller dylikt med alla närvarande elevers namn. Du börjar läsa ett stycke och sedan drar du ett namn ur burken. Det är nu dennes tur att läsa. När den eleven är klar drar du nästa namn. Varje elev bör inte läsa mer än en sida så att alla hinner läsa. Det är detta som jag definierar som slumpad stafettläsning. Jag väljer att slumpa läsordningen allt eftersom så att eleverna ska kunna fokusera på det som faktiskt görs istället för att räkna ner tills det är deras tur att läsa. Det säkerställer även att alla läser en liten bit och involveras i övningen. 

8. 4-hörn på nytt sätt

Den klassiska 4-hörnsövningen får nya kläder! Varje elev får ett papper där fyra hörn är uppritade. I hörnen står det ja/nej/kanske/eget förslag (eller vad som kan passa dina påståenden). Jag har lagt den här på läsförståelse för att jag tänker den som en ingång till litteratursamtal men konceptet går att flytta till nästan alla ämnen! Om de har läst "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe kan ett påstående vara: "Blommor lever och reagerar olika på olika känslor/tankar/personer". (Selandrian reagerar till exempel olika på olika personer.)

Eleverna sitter var för sig med penna och papper. Läraren skriver upp ett numrerat påstående på tavlan (alternativt visar med PowerPoint). Eleverna skriver sedan påståendets siffra i det hörn som motsvarar deras åsikt i relation till frågan. Sedan går ni vidare till nästa påstående. Det bör vara max 3-5 påståenden.

Jag har valt att genomföra övningen på papper av två anledningar:

1. För att det inte ska gå att följa sina kompisar/grupptrycket så lätt som det är när en gör den traditionella 4-hörn.

2. För att få skriftligt underlag för den efterföljande diskussionen.

 

Vidare bör påståendena vara något tvetydiga så att tolkningsapsekten kan bli synlig. Om till exempel två elever svarat olika men det i diskussion visar sig att de tycker samma sak men bara tolkat påståendet olika.

När ni gått igenom samtliga påståenden slumpas eleverna in i grupper om ca 3-5 elever/grupp. De ska nu diskutera påståendena och hur de placerat sina siffror (samtliga påståenden ska stå kvar på tavlan/PowerPointen). Sedan lyfts det upp minst en replik från varje grupp i helklass. Repliken kan gälla tankar de fått under övningens gång.

9. 5 meningar

Eleverna ska individuellt sammanfatta en läst roman eller novell på MAX 5 meningar. Resultatet diskuteras sedan i slumpade elevgrupper om ca 3-5 elever.

Syftet med denna övning är att lära sig ta ut vad en tycker är viktigt i en text, samt medvetandegöra att olika personer tolkar samma text olika. Behöver de inspiration så har Henrik Lange sammanfattat 80 romaner i boken "80 romaner för dig som har bråttom".

10. Bokcirkel

När det är dags att läsa en roman delas klassen in i grupper om 5 för att skapa en bokcirkel. Varje lektion som ni återkommer till boken ska de diskutera i denna grupp om olika aspekter. Givetvis ska de ha läst lika långt. Vid varje möte ska en i gruppen ansvara för ett samtalsämne, till exempel "vad kommer att hända sen?". Denne person ska lägga fram sin tes och förklara varför hen tänker så och ta avstamp i boken. Sedan ska de diskutera med varandra, är det någon som har en helt annan uppfattning? Blir de klara innan utsatt tid kan det vara bra om du har förberett frågor de kan diskutera med varandra. Innan boken är slut ska alla elever i gruppen fått ta ansvar för ett samtalsämne.

11. Rollspel

Eleverna delas in i större grupper och får tilldelade sig en litterär karaktär från en novell/roman de nyligen läst. En elev i varje grupp ska vara spelledaren. Spelledaren får några förslag på scenarier denne ska beskriva för de andra i gruppen. De andra ska sedan agera i enlighet med sina karaktärer, eller ja, så som eleverna tror att deras karaktärer skulle göra i en sådan situation. Sätt att visa vad eleverna åstadkommit kan vara att de i grupper får spela upp ett scenario för resten av klassen. Alternativt skriva en egen novell utifrån sagda karaktär (dvs. fanfiction).

Syftet med denna övning är att ta litteraturen utanför romanen/novellens värld och in i elevernas. För att elevernas handlande som karaktärerna ska vara trovärdigt krävs också att de läst och tolkat texterna. 

    bottom of page