top of page

Precis som det låter är det nu dags att låta eleverna ta över en del av lektionen! De ska nämligen hålla en lektion om något/någon historiskt. Helst ska de själva välja ämne men om de inte kommer på något kan du som lärare ge förslag de kan välja mellan. Det är bra om du som lärare vet vad de ska prata om i förväg, på så vis kan resterande lektion bygga vidare på den elevledda delen. Det är också bra att som lärare vara förberedd för vad för frågor som kan dyka upp. Elevens lektion ska vara runt 10-15 minuter och innehålla vissa aspekter:

​

1. De måste sätta in sitt ämne i dess samtida kontext.

2. De ska uttrycka tankar om hur deras ämne kan relateras          till/liknas vid dagens samhälle.

3. De ska presentera hur en kan genomföra en övning med          klassen, gärna även göra den.

4. De ska motivera varför det valda ämnet är intressant                och/eller viktigt.

​

Detta ska genomföras en och en, förslagsvis en person per lektionstillfälle. Efter den elevledda delen ska feedback lämnas från klassen (tryck här för inspiration hur det kan genomföras).

​

Syftet med övningen är dels att de ska söka och relatera historisk information och använda sig av källkritiska metoder, dels är det en bra övning för den muntliga presentationen som är en del av svenskämnet. Eleverna får även möjlighet att berätta om något de tycker är roligt. 

1. elevledd lektionsdel

Eleverna ska diskutera 1700-talets samhällsfrågor i form av en salong. Eleverna ska få fasta roller som de ska läsa på om samt agera efter. Det ska även vara en förutbestämd plats där detta ska äga rum (det är till exempel stor skillnad på en salong i Frankrike och en i Sverige). Förslagsvis gör de detta i större grupper och framför sedan rollspelet framför resten av klassen. Innan uppspelet äger rum ska eleverna ha lämnat in en kort text (kan vara punktlista) där det framgår vilken information de har hittat och vilka källor de använt.

​

Syftet med denna övning är att göra historien levande samt att söka, värdera och konkretisera information.

2. Filosofisk salong

Kontrafaktisk historia aktiverar historiemedvetandet. Som vi vet finns det många händelser i vår historia som föder frågan: hur hade det sett ut om...? Eleverna ska nu ställa och försöka besvara denna fråga. Ett konkret svar behöver de inte presentera, dock ska en diskussion föras så att de bevisar att de förstår hur saker och ting kan hänga ihop. 

Övningen kan utföras i mindre grupper eller var för sig. Denna övning kan givetvis göras på all historia men jag har valt att lägga den här för att det under 1900-talet nästan hände saker som kanske förändrat hur vår samtid ser ut. Förslag på 1900-talsämnen för kontrafaktiskt historieskrivning:

​

1. Vad hade hänt om Franz Ferdinand inte blivit dödad?

2. Hitler låg ju i skyttegravarna under första världskriget, vad          hade hänt om han dött där?

3. Hur hade dagens samhälle sett ut utan Henry Ford och                löpandeband-tekniken?

4. Hur hade vår relation till rymden sett ut utan Kalla Kriget?

5. Hur hade jämställdheten sett ut utan sufragetternas kamp?

​

Denna övning kräver ganska mycket av eleverna. De måste känna till kontexten, händelsens efterdaningar och efterdaningarnas påverkan på dagens samhälle. Hade till exempel Förintelsen inträffat om Franz Ferdinand aldrig blivit skjutits? Det kanske till synes inte har något med varandra att göra men om mordet på Ferdinand utlösta första världskriget och första världskriget är grunden till andra världskriget och Förintelsen kanske det inte är så långdraget ändå? 

Syftet är som sagt inte att de ska presentera ett svar, de ska diskutera eventuella samband - aktivera historiemedvetandet.

1. Hur hade det sett ut om...?

SAMBAND

    bottom of page