top of page

SKÖNLITTERATUR

Vad hittar du här?

Här hittar du skönlitterära texter jag läst och vill rekommendera dig att läsa och använda i undervisning. Vissa av dem är intressanta på grund av sin språkhantering, andra på grund av händelseförloppet eller de tankar de väcker (hos mig). Jag ger förslag på teman att diskutera men det är givetvis upp till dig! Vill du ge förslag på skönlitteratur tar jag tacksamt emot det!

Romaner hittar du i den vänstra kolumnen och noveller hittar du i den högra. 

1. Ull - Hugh Howey

En lite längre roman som  är första delen i en trilogi.

 

Vi befinner oss i en bunker ett antal år framåt i tiden. Bunkern är inte någon liten sak utan rymmer ett helt samhälle i vilket händelserna utspelar sig. Jordens yta är på grund av radioaktivitet obeboelig.

Det som gjorde att jag fastnade för boken var dess relevans för vår samtid samt Howeys portärtterande av det allmänmänskliga. Det är inget som är svart eller vitt, bra eller dåligt. Det är mänskligt.

2. De förklädda flickorna i Kabul               Jenny Nordberg

Välskriven reportagebok om de flickor i Kabul som klär sig och agerar som pojkar för att underlätta för en pojklös familj. Nordberg förhåller sig ständigt till den/det lokala och Europeiska historien/perspektivet i ständig växelvärkan. Norbergs berättande är nyktert och perspektiviserande. 

Förutom kvinnornas situation i Kabul diskuterar Nordberg även saker som hjälpprojekt i Kabul, det manliga idealet, genus och utvandring mm. En mycket intressant och givande bok.

Jag är medveten om att den kan vara problematisk då den kretsar kring ämnet "kvinnosyn i Mellanöstern" men jag tror att Nordbergs språk och perspektiv kan utbilda och utvidga. Detta särskilt då hon sätter allt i relation till den västerländska kulturen, samt att hon aldrig säger vad som är bra eller dåligt. Hon berättar endast hur det ser ut med utgångspunkt från några familjer i Kabul.

3. Momo eller kampen om tiden
               Michael Ende
1. Alla borde vara feminister
   Chimamanda Ngozi Adichie

Detta är egentligen inte en novell utan snarare ett talmanus. Den är dock lättläst och det känns lite som en kort biografi med tydligt syfte. Ur ett retoriskt perspektiv är det en del retoriska grepp som kan diskuteras.

 

Ngozi Adichie skriver om feminism ur ett nigerianskt perspektiv men det är oerhört många aspekter som går att applicera på det svenska samhället. Den är klarsynt, ifrågasättande, berättande, perspektiviserande och tankeväckande. Förutom kvinnors frigörelse från samhällsideal diskuterar hon även den förtryckta mannen och hur denne också behöver få frigöra sig från diverse ideal.

2. Pauls flicka - Guy de Maupassant

Lite äldre novell med äldre normer och samhällsskikt. Underhållande och relativt lättläst läsning (trots vissa äldre ord). Givande att sätta in i sin tids kontext och den kritik mot kvinnors frigörelse som så tydligt artikuleras i denna novell: blir kvinnan fri blir hon lesbisk och det tar död på männen!

3. Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog. 
             Jonas Hassen Khemiri

En rätt speciell berättelse då huvudkaraktären inte riktigt är verklighetsförankrad. Kan lätt diskutera huvudpersoners pålitlighet med avstamp i denna. Är även rätt så experimentell i språket och i sin kommatering. Huvudpersonen blir arresterad men tror hela tiden att det är hans svensexa - det är denna inre dialog läsaren får uppleva.

I denna bok bearbetar Ende en ständigt relevant fråga - den om tid. Ende belyser även hur viktigt det är att lyssna på varandra och hur mycket makt det finns i tystnaden. Även vänskapen har en viktig roll i Momos äventyr.

Jämte denna skarpsinniga samhällskritik och -diskussion är det en väldigt spännande berättelse! 

4. Kort kjol - Christina Wahldén

En kort men tung roman om Myrans bearbetnings- och domstolsprocess efter att hon blev våldtagen av två killar. Det som lockar i denna bok är Wahldéns perspektiv och berättande: att inte alla män är våldtäktsmän (även om jag önskat fler goda manliga förebilder), att porrindustrin är en aspekt att räkna med när en talar om ungdomars sexualitet, hur bearbetning av trauma kan se ut samt att hon tydligt påpekar att det aldrig är offrets fel! 

När jag var ute på praktik i svenska användes den här boken i en gymnasieetta. Diskussionerna var mycket givande och intressanta och det verkade som att boken hade nått fram till ungdomarna.

5. 1984 - George Orwell

Denna dystopiska klassiker rymmer så många olika aspekter att diskutera! Den huvudsakliga drivkraften i boken är, enligt mig, inte storyn utan den samhällsstruktur och de manipuleringsverktyg som är realiteten i detta samhälle. Slagorden, det riktade hatet och det allmänmänskliga är tre aspekter en kan diskutera. Det är en givande och tänkvärd bok som kan utmana det kritiska tänkandet, samt öppna upp för nya perspektiv i en samhällsanalys.

Extra intressant blir det om en sätter berättelsen i relation till Orwells kontext, det vill säga innan IT-genomslaget, och diskutera var Orwell faktiskt slår huvudet på spiken.

6. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Jonas Jonasson

Denna roman har det mesta: ett levande språk, historiska inslag, skiftande perspektiv, självständiga karaktärer och mer. Den är även tänkvärd, rolig, rapp och spännande.

100-åringen Allans liv har varit mycket händelserikt och är så totalt olikt från hur de flesta människor lever och reflekterar över saker idag. Allan tar dagen och händelser lite som det kommer och även om han är något kriminell är det mycket jag tror kan diskuteras och tas lärdom av. 

Den är lite längre men jag tror att det kan bli en hel del rolig läsning och givande diskussioner. Den kan med fördel läsas i ett ämnesövergripande projekt med historia.

7. Mio, min Mio - Astrid Lindgren

Denna barnbok är mer än en barnbok och bör behandlas därefter. Det som kan diskuteras är ont/gott men också mänsklighet och vilka tecken som finns på det. Kato, såväl som Fader Konungen, uttrycker mänsklighet. Mio tillåts vara mänsklig i sina känslor. Karaktärerna är komplexa och aldrig antingen eller. För att nämna några aspekter. 

 

Förutom perspektiv som kan diskuteras är språket något jag anser bör tas upp. Det finns en medvetenhet hos Lindgren som inte får glömmas. Denna medvetenhet handlar bland annat om tempus (aldrig presens!) och hur en ska skriva för att göra läsningen så bekväm och omedveten som möjligt. Många stilfigurer. Ett perfekt exempel för att skriva en egen saga. 

8. Iggy 4-ever - Hanna Gustavsson

En grafisk roman som bland annat bearbetar hur det kan vara att växa upp med en ensamstående mor som hbtq-person. Dock ska påpekas att hbtq-biten är väldigt nedtonad och oproblematisk. Problemen som artikuleras är helt enkelt en 14-årings problem och jag tror att igenkänningsfaktorn kan bli hög för många. 

Att läsa grafiska romaner är lite annorlunda eftersom mycket av informationen finns i bilderna. I den skrivna texten är det i huvudsak dialoger och tankar som prioriteras, iallafall här. Bilderna möjliggör ett större spann över hur händelseförloppet kan förstås, helt beroende på hur mycket en läser bilderna.

9. Ankomsten - Shaun Tan

Detta är en grafisk roman där det inte finns ett enda förståeligt ord skrivet. Det finns vissa tecken som påminner om bokstäver men dessa förmedlar inte ord. Det som förmedlar något är bilderna och de berättar en stark historia om flykt, rädslor, vilsenhet, ensamhet, saknad, återförening, förankring och hopp. En komplex historia. 

Jag har utvecklat en uppgift från denna bok som finns under fliken Läsförståelse.

10. Tordyveln flyger i skymningen
                  Maria Gripe

Detta är en spännande berättelse som besitter många samtalsämnen, bland annat tanken om att allt levande hör ihop, samt hur en vet när tiden är redo för en åsikt och/eller vetenskaplig upptäckt. Jag vill dock fokusera mer på genusdiskussionen som kan föras i relation till den här boken. Gripes karaktärer agerar nämligen ur tydliga könsroller som kan analyseras med dagens termer och perspektiv, samt sätta könsrollerna i relation till 1800-talets! 

11. 80 romaner för dig som har bråttom
                  Henrik Lange

Henrik Lange har sammanfattat väldigt många romaner på endast tre serierutor. Denna lilla bok är perfekt för att diskutera tolkning med sina elever. Har de läst en av romanerna kan de föra diskussionen om vad de tycker att Henrik missat eller tagit med i onödan. De kan även ta inspiration härifrån och göra egna seriestrippar från en läst roman.

12. Cirkeln - Sara Bergman Elfgren              och Mats Strandberg

En längre roman som är första delen av en trilogi. Det är en spännande fantasybok där ett gäng ungdomar upptäcker att de har magiska krafter. De måste nu samarbeta för att rädda världen. Förutom att den är spännande berör den många aspekter som är närvarande hos ungdomar: mobbning, självmord, skuld, identitet, tillhörighet, relationer, makt och så vidare. Mycket att diskutera under läsningens gång. Eftersom det är första delen i en trilogi kanske den även kan motivera till vidare läsning.

13. Hjärtans fröjd - Per Nilsson

Denna känslomässiga odyssé är nästan som en uppslagsbok för olika sätt att berätta. Förutom en handling med hög igenkänningsfaktor leker Nilsson med språk och berättarteknik. Således kan denna bok läsas på många nivåer. En övning en kan göra i sin klass i relation till denna bok är att eleverna ska få skriva noveller där de utgår från några saker så som Nilsson gjort. 

14. Den lille Prinsen -Antoine de Saint-Expéry

Denna lilla bok rymmer väldigt mycket. Jag tror att den är exemplarisk för att diskutera karaktärer och hur en ska göra för att skapa dem i skriven text. Jag tror att den med fördel kan läsas i helklass en karaktär i taget och sedan diskutera varje karaktär och hur den framställs. Varje karaktär är extrem, tydlig och metaforsik.

15. Stjärnskeppet Titanic - Douglas Adams                      och Terry Jones

Händelserik sci-filäsning som lockar till många skratt. En härlig mottagarmedvetenhet i språket där författarna ständigt driver med det vi känner till och förväntar oss - och därför ofta gör tvärt om. Kan nog ha en djupare diskussion om sexualitet och traditioner. Eftersom det handlar om utomjordingar kan en ha normkritiska diskussioner från en distanserad utgångspunkt.

16. Det fattas en tärning
        Johanna Thydell

Detta är en gripande och välförfattad berättelse om svek, ensamhet, kärlek, mognad och tonår. Den berättas från tonåringen Pucks perspektiv och Thydell använder sig av tempusskillnader för att markera när i Pucks liv något händer. Detta är väldigt bra gjort. Inte så explosiv som jag upplever att ungdomsböcker ibland är. Metaforen som finns i titeln sammanfattar händelseförloppet väl. 

    bottom of page