top of page

HISTORIEBRUK

Precis som titeln säger - varför? Varför läser vi historia? Låt eleverna besvara denna fråga själv! Varför tror de att vi läser historia? Varför är det viktigt? Låt eleverna göra en skriftlig reflektion som de lämnar in. De ska även säga några saker om hur historia kan användas. Nästa lektion sammanfattar du svaren och ställer dem jämte, till exempel, olika sorters historiebruk och motiveringar (kanske kursplanen?). Detta för att bekräfta elevernas tankar och idéer, samt berätta olika sätt att använda historia och varför det är viktigt att kunna. 

​

Syftet med denna övning är helt enkelt att de ska reflektera över, och få reda på, varför historia är viktigt och hur det kan användas. Denna övning är bra att återkomma till med jämna mellanrum, återkoppla och motivera varför ni läser om det ni gör. Det kan även vara peppande för eleverna att veta varför de ska göra/kunna något.

3. varför?

Hur ska eleverna arbeta med läroboken i historia? Ett förslag är att de ska sammanfatta ett avsnitt i läroboken, till exempel franska revolutionen, de puniska krigen eller den mellersta tidsåldern i Egyptens historia. Avsnittet de sammanfattar bör vara några sidor långt och de ska inte använda andra källor. Om de har frågor om något ska de skriva ner dem för att besvara dem vid ett senare tillfälle. Sammanfattningen bör vara väldigt kort och komprimerad. Förslag är att du samarbetar med svenskläraren för denna övning. 

​

Syftet med denna övning är att de ska sålla fram det viktiga i en informationstext samt upptäcka att det alltid utelämnas vissa aspekter. Dessutom lär de få relativt djup information om det avsnitt de sammanfattar. Jag förslår att den placeras i början av ett område, på så vis är alla förberedda och har mer eller mindre samma förkunskaper i ämnet. Det kan även fungera väl som avslutning för ett område, då kanske de kan ställa fler frågor till texten.

5. Läroboksarbete
    bottom of page