top of page

HISTORIA

9. 4-hörn med fakta

En annan tappning av 4-hörn. Istället för ett påstående att ta ställning till med åsikt får de ett påstående de ska bedöma om det är sant eller falskt. Ett roligare sätt än prov att kontrollera vad som har nått fram och på vilken nivå.

​

Exempel:

Mordet på Franz Ferdinand är anledningen att första världskriget bröt ut.

Ja/Nej/det var en avgörande faktor men .../vet ej.

​

Beroende på vad de svarar kan läraren se om eleverna har grundkunskapen och huruvida de kan resonera med kunskapen. Kom ihåg att låta eleverna motivera varför de har ställt sig där de står, samt ge tid efter motiveringarna för att låta elever byta plats om de känner att de förstått/ändrat uppfattning.

6. Repitition

Denna övning kan även fungera som gruppindelning när ni jobbar med ett historiskt moment. 

​

Alla elever får var sin lapp med en historisk händelse, term, årtal, ett land eller dylikt. Deras uppgift är nu att hitta de som de här ihop med, till exempel ska någon som har Stalin på sin lapp hitta vem som har Sovjetunionen; den som har 12e maj letar efter Florence Nightingale, osv. Möjligheterna är oändliga!

Varje elev ska i slutet av en lektion läsa en lärobokstext om till exempel pesten eller industriella revolutionen. Sedan ska de ställa sju frågor till texten (kan vara mer eller mindre beroende på textens längd, men ha ett fast antal frågor när uppgiften delas ut). Dessa frågor lämnas in till läraren och är grunden för en del av nästkommande historielektion.

​

Syftet med denna övning är att få eleverna att tänka utanför texten, ställa frågor samt ha inflytande över sin utbildning. Dessutom kan kanske motivation och nyfikenhet väckas/bibehållas när elevernas frågor och tankar blir en lektion.

7. sju frågor
    bottom of page