
ELEVRESPONS
Allmänt om
Svenska handlar inte bara om att producera eget utan även att kommentera varandras texter och framföranden. Hur ska detta göras så bra som möjligt? Under den här fliken finns några knep som kanske kan vara användbara i din klass. Jag fokuserar i huvudsak på det positiva. Eventuella förbättringar uttrycks så gått det går i jag-form, till exempel: "jag hade förstått bättre om ...".
​
Här kommer även finnas övningar där eleverna får analysera och bedöma andra texter/framföranden. Inte nödvändigtvis handlar elevrespons om den respons elever ger till varandra, utan även den respons de ger till fiktiva texter. De ska kunna resonera och argumentera för varför de tycker något om en text eller dylikt.
​
Om du vill dela med dig av hur du ser på elevrespons och hur du använder det är et bara att slänga iväg ett mejl.
1. Two stars and a wish

Denna ingång passar väl då eleverna håller muntliga föredrag, men är även lämplig vid andra tillfällen. Responsen bygger, som syns i rubriken, på två bra saker och en önskan. Önskan ska uttryckas i jag-form. Denna respons kan ges muntligt eller skriftligt beroende på klass och tillfälle. Det eleverna ska fokusera på när de säger vad som är bra är saker de själva vill göra bättre.
​
Denna respons har ett dubbelt syfte: eleven som får respons ska bli upplyft och med positiv ton kunna välja vad denne vill ändra på - alla önskningar kanske eleven inte håller med om; eleven som ger respons utökar sin repertoar av användbara knep med tanke på var fokuset ligger för de positiva kommentarerna.
2. Parhästar

Klassen delas in i par och likt två parhästar ska de hjälpa varandra i skrivprocessen. När de skriver ska de bolla idéer och formuleringar med varandra, ge respons och fråga något de undrar. Smidigast blir om de först får skriva en stund och sedan byta text. När en elev läser sin kamrats text ska anteckningar föras med frågor och kommentarer. Sedan byter de tillbaka och diskuterar texterna tillsammans utefter det som antecknats. Påminn eleverna om att de ska peka ut vad de tycker om med den andres text (se ovan "allmänt om" och "two stars and a wish)! När texterna diskuterats och frågor lyfts får de åter en tid på sig att skriva. Det är viktigt att alla delar hinns med under samma lektionspass, processen ska helst inte brytas.
Denna övning bör användas relativt kontinuerligt när eleverna ska skriva individuella texter. Bäst fungerar denna övning då eleverna skriver om olika saker då detta ökar kunskapsutbytet och bjuder in till ökad mottagarmedvetenhet hos den enskilda eleven. Det finns dock många fördelar med att använda den även då de skriver om samma sak - urvalsfrågor kan då bli intressanta diskussionsämnen.